Educatie

Daca copilul tau a esuat, e ok. Fii alaturi de el!

Stiu ca ne este greu sa ne acceptam propriile greseli si esecuri si cu atat mai mult ne este dificil sa acceptam ca cele mai dragi fiinte de pe acest pamant, copiii nostri, au de suferit de pe urma alegerilor gresite pe care le-au facut.

Totusi, esecurile fac parte din viata si urcusurile si coborasurile pe care le intalnim de-a lungul vietii sunt normale. Nimeni nu este perfect.

Exista si posibilitatea ca cei mici sa perceapa aceste esecuri altfel decat noi, adultii. Neaprecierea din partea profesorilor sau o notă mica obtinuta pe buna dreptate pot reprezenta un esec pentru cei mici. Astfel de esecuri, trecute neobservate de parinti, pot contribui in timp la dezvoltarea lor ca adulti, intr-un mod negativ.

Am trecut si eu prin asta si nu mi-a fost usor sa-i fac pe cei mici sa inteleaga faptul ca si esecurile fac parte din viata si ca este in regula sa gresesti din cand in cand.

Chiar daca erau greseli minore si in niciun caz esecuri, am incercat sa le fiu alaturi celor mici de fiecare data. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa porti o discutie deschisa cu copilul tau despre motivele din spatele insuccesului sau pentru a edea care este problema de fapt si pentru a lucra apoi la imbunatatirea punctelor slabe pe care le are.

Cei mai multi parinti gresesc in astfel de momente pentru ca vad esecul ca pe o sursa de suferinta pentru copil si nu ca pe o oportunitate de a-l face pe cel mic sa fie constient de propriile forte – de depasire a esecului.

In momentul in care copiii se confrunta cu esecuri, este extrem de important ca parintii sa-i indrume, nu sa le ofere solutii. Fii prezent in viata lui, fii alaturi de el in momentele in care are nevoie de tine si ofera-i sprijinul tau, dar nu-i oferi solutii la problemele sale. Indreaba-l care crede ca ar fi rezolvarea problemelor.

Stim deja ca parintii reprezinta modelul copiilor si, de aceea, este important sa fii tu cel care ii este exemplu pozitiv mai ales in ceea ce priveste perseverenta. Dupa ce a trecut printr-un esec, copilul se poate simti deznadajduit si isi poate pierde increderea in el, insa trebuie sa stie ca perseverenta este raspunsul reusitelor. Aici va trebui sa intervi din nou tu, iar la fiecare reusita pe care o are, indiferent cat de neinsemnata ar fi, sa-l lauzi si sa-i spui ca a facut o treaba excelenta.

Va insemna extrem de mult pentru el.

Tag-uri:
Trimite prin e-mail