Crese

Cresa vs. la bunici. Ce alegem?

In articolul anterior am vorbit despre tichetele de cresa, acel ajutor din partea statului de care pot beneficia parintii. Afla mai multe aici daca prezinta interes pentru tine: Tichetele de cresa – SuperTATI

Se apropie toamna si inca te gandesti daca sa-l inscrii la cresa? Ti-e teama ca e prea mic sa intre deja intr-un colectiv si ca se va imbolnavi mai des decat daca ar sta acasa?

Poate ca unele temeri ale tale sunt intemeiate, dar hai sa-ti spun cum vad eu lucrurile, din punctul de vedere al unui tatic.

De ce sa-l dau la cresa?

  • Costurile si mancarea special conceputa pentru copii sunt avantajoase, in comparatie cu o bona care este posibil sa nu cunoasca chiar atat de bine cum functioneaza copiii. Pe luna, lasatul la cresa va poate costa aproximativ 250-350 lei, iar bona va poate cere chiar mai mult de 1000 lei.
  • Micutul se va invata cu ceilalti, va socializa, se va adapta mai usor situatiilor care implica mai multe persoane. Va reusi sa-si depaseasca teama de a vorbi in public si se va exterioriza.
  • Se va obisnui cu disciplina. Daca la bunica rasfatul e la ordinea zilei, ei bine, la cresa, lucrurile stau diferit. Va fi alintat si aici, dar va invata ca nu i se cuvine chiar totul, iar jucariile vor fi puse la loc dupa ce terminam cu ele.
  • Este posibil ca la cresa sa manance mai mult decat acasa. Ii va vedea si pe ceilalti copii cum mananca si va dori sa faca parte din echipa. Nazurile vor fi pastrate pentru mai tarziu, acasa.
  • Aici isi vor descoperi pasiunile. Doamnele ingrijitoare se vor juca tot timpul cu ei, vor putea participa la cursuri de dans, pictura, muzica, teatru, vor avea parte de excursii etc. Astfel incat, copilul se va descoperi pe sine si va intelege ce aptitudini are, incepand chiar de la o varsta frageda.
  • Se va pregati cu brio pentru gradinita. Ii va fi mult mai usor sa se adapteze noului sistem de invatamant si doamnelor educatoare.

De ce sa nu-l dau la cresa?

  • Va contacta diverse boli si veti constata ca va avea perioade in care va sta mai mult acasa, decat la cresa. Tot ce este posibil. Venind intr-un mediu nou si populat de alti copii, micutul se poate imbolnavi, insa acest lucru il poate face mai puternic, ori mai sensibil pe viitor, depinde de organismul lui.
  • Conditiile de la cresa pot fi cu mult sub asteptarile dvs. Igiena poate sa lase de dorit, mancarea ar putea fi stricata ori expirata, sau doamnele ingrijitoare se pot purta urat cu copiii.
  • Meniul zilnic este stabilit in totalitate de angajatii cresei respective, iar dvs. nu veti putea controla acest lucru. Poate ca veti dori sa nu mai primeasca caramele la desert si nu veti putea schimba asta.
  • Copiii sunt obisnuiti sa imite comportamentul altora, de aceea s-ar putea sa va treziti ca cel mic incepe sa scuipe, sa muste, sa se bata, sa aiba un vocabular neadecvat. Ba mai mult, se poate intampla ca relatia dvs. cu copilul sa se raceasca datorita noului cerc de prieteni de la cresa.

Asa ca, mi-as dori sa stiu, dumneavoastra ce ati alege – cresa sau bunicii, ori poate bona?

Tag-uri:
Trimite prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *