Educatie

Copiii si rasfatul – Cum sa-i faci sa inteleaga ca nu li se cuvine totul

Toti parintii vor sa le ofere copiilor lor totul, insa te-ai gandit vreodata ca in acest demers risti sa ii rasfeti in mod exagerat?

Ei bine, am fost si eu acolo si a fost destul de greu sa-mi dau seama ca gresesc. Inca de cand au venit pe lume, incercam sa le ofer totul si cuvantul „nu” nu exista in vocabularul meu. Am inteles mai tarziu, cand am ramas singur, ca am gresit.

Iata cateva lucruri pe care le-am invatat si care m-au ajutat sa nu-mi rasfat copiii. Sper sa va fie de folos si voua!

Fa-i sa fie responsabili

Daca le dai copiilor tai sarcini, nu numai ca ii va ajuta sa inteleaga ca trebuie sa contribuie si ei la treburile casei sau, cel putin, sa mentina curatenia, dar ii vei ajuta sa fie mai responsabili si, totodata, stima de sine va creste considerabil. Desigur ca la inceput o sa fie putin dificil sa-l inveti pe cel mic sa realizeze anumite sarcini, insa cu timpul initiativa va veni chiar de la el.

Invata-i sa spuna „multumesc”

Fie ca este vorba despre lucruri marunte, cum ar fi cina, fie despre lucruri precum cadourile indeplinirea unei dorinte, copiii ar trebui sa invete sa spuna „multumesc” din reflex. Pentru a putea face acest lucru, modelul pe care trebuie sa-l urmeze esti chiar tu.

Invata-i sa-i ajute pe ceilalti

Un copil care invata sa ia in considerare nevoile membrilor familiei, a prietenilor și a celor din jur și care isi doreste sa-i ajute pe ceilalti este un copil mai putin rasfatat. Poti incuraja acest comportament al copiilor oferindu-le un exemplu. Poti ajuta vecinii mai putin norocosi sau poti curata spatiile publice de gunoaie. Facand asta, copilul tau va intelege ca sunt oameni mai putin norocosi decat ei si vor vedea cat de mult pot schimba vietile acestora, prin gesturi mici.

Invata-i care este valoarea banilor

Invatandu-ti copiii care este valoarea banilor, poti fi sigur ca nu-l rasfeti. In momentul in care un copil stie cat costa anumite lucruri necesare in casa sau cat de mult muncesc parintii pentru a-i oferi totul, copilul se va gandi de doua ori inainte de a cere ceva cand mergeti la magazin.

Cand eram copil, ai mei m-au asfatat mult, mai ales bunicii. Daca voiam ceva, a doua zi mi se indeplinea dorinta. Poate ca acesta a fost si motivul pentru care am incercat sa fac cu copiii mei la fel si sa nu spun „nu” niciodată.

Totusi, am realizat ca nu este deloc bine si ca mie mi-a fost greu cand am crescut si am vazut pe propria piele cum este sa nu poti avea imediat ce-ti doresti si ca trebuie sa muncesti mult pentru a obtine acel ceva.

De aceea, dupa ce am ramas singur mi-am dat seama ca gresesc si ca cei mici ar trebui sa cunoasca valoarea banilor si ca „nu” inseamna „nu”.

Tag-uri:
Trimite prin e-mail