Experiente personale

Telefonul mobil afectează relațiile dintre părinți și copii!

La început, când mă axam extrem de mult pe muncă  și pe a le oferi copiilor mei tot ce-și doresc din punct de vedere material și, astfel, stăteam tot timpul cu nasul în telefon. Ba răspundeam la mail-uri, ba vorbeam la telefon, practic munceam tot timpul, chiar și când eram în preajma copiilor.

Ceea ce nu realizam eu atunci era faptul că acest comportament îmi strica încet, încet relația pe care o aveam cu cei mici, relație care nici măcar nu era consolidată la acea vreme.

Mi-am dat seama că telefonul mobil îmi distruge relația pe care o am cu copiii mei și că având acest obicei, am șanse mari să neglijez nevoile emoționale ale celor mici.

Am avut momente în care doar asta făceam și existau și momente în care copiii îmi cereau diferite lucruri, de la a mă juca cu ei și până la a-mi pune întrebări cum numai ei știu să o facă, iar eu le răspundeam când termineam de răspuns la mail-uri.

Regret mult ceea ce am făcut în acea perioadă, însă am realizat în scurt timp că atitudinea mea este complet greșită și că nu ar fi trebuit să mă comport așa niciodată. Vă spun aceste lucruri pentru că nu aș vrea ă fie părinți care să facă aceeași cregeală ca și mine, să-și strice relația cu copiii din cauza telefonului mobil.

Pe moment, nu am realizat ce fac, însă mi-am dat seama că este ceva greșit în comportamentul meu în modul în care se comportau copiii mei. Făceau tot felul de năzbâtii pentru a-mi atrage atenția. Atunci mi-am dat seama că i-am făcut să se simtă neglijați, abandonați și invizibili.

Dacă părinții continuă să aibă un astfel de comportament un timp îndelungat, în comportamentul copiilor se pot observa diverse schimbări negative. Primele sentimente care-i încearcă pe copii este singurătatea și izolarea, apoi se vor simți neimportant, ceea ce le a diminua stima de sine. În cele din urmă vor ajunge să aibă dificultăți de comunicare în viața reală.

Job-ul meu depinde de telefonul mobil, e-mailuri și mesaje, discuții telefonice, însă am încercat ca acest lucru să nu mai fie o barieră între mice și copiii mei. Dacă sunt acasă, să fiu doar pentru ei, să-i ascult și să petrec timpul cu ei.

Nu uita că tu, ca părinte, ești primul și cel mai important exemplu al copiilor, iar dacă nu vrei să le dai un exemplu negativ, acela de a folosi în mod excesiv telefonul mobil, este mai bine să renunți la el în timp ce ești cu ei.

 

Tag-uri:
Trimite prin e-mail