ActivitatiExperiente personale

Cum gestionezi perioada adolescentei

Dintr-odata, copilul tau devine adolescent si parca iti e dor de momentele in care tot ce isi dorea sa faca era sa se joace cu jucariile si sa alerge toata ziua. Acum, problemele devin mult mai complexe si se leaga de oscilatii emotionale, standarde diferite si noi orizonturi pe care copilul tau vrea cu tot dinadinsul sa le exploreze.

Cum poti gestiona aceste situatii mai bine in asa fel incat sa fie benefic atat pentru tine, cat si pentru el?

Ofera-i spatiu

In primul rand, tinerii au nevoie de timp si spatiu pentru a-si consuma noile trairi din timpul adolescentei. Nu e o solutie sa il cocolosesti in permanenta si sa incerci sa ii oferi ceva ce el nu iti solicita. Lasa-l sa isi gestioneze problemele emotionale si implica-te atunci cand arata ca este deschis pentru comunicare.

Intelege-i nevoia de libertate

Un tanar constrans din punct de vedere al libertatii se va dezlantui la un moment dat. De aceea, acesta are nevoie de activitati distractive desfasurate impreuna cu ceilalti prieteni. Tot ce trebuie sa faci este sa impui anumite limite. Daca isi doreste sa mearga la un concert, cere-i sa faca ceva care sa dovedeasca faptul ca intelege ceea ce i se ofera si este dispus sa ofere ceva la schimb.

Astfel, va intelege un lucru valabil pentru tot restul vietii, si anume ca trebuie sa faci eforturi pentru a primi ceea ce iti doresti si ca nimic nu vine pe gratis, peste noapte, fara sacrificii.

Impune reguli, dar fii rezonabil

Copilul tau are dreptul de a alege liber, doar ca aceste alegeri aduc consecinte. Daca tu i-ai spus clar ca trebuie sa isi faca ordine in camera miercuri, iar acest lucru nu se intampla, atunci nici el nu se va putea bucura de timp petrecut la calculator. Data viitoare, va intelege ca trebuie sa isi respecte sarcinile.

De asemenea, atunci cand va vedea ca ii oferi libertate si incredere, adolescentul va incepe sa se simta vinovat daca nu se va tine de cuvant cu privire la indatoririle pe care le are fata de tine si de familie in general. O astfel de abordare ii induce conceptul de responsabilitate pentru propriile decizii, tocmai prin faptul ca beneficiaza de libertate, dar trebuie sa suporte consecintele aparute in urma alegerilor facute.

Toate aceste aspecte il vor pregati pe tanarul tau adult pentru ceea ce va urma in viata, la scoala, la locul de munca, acolo unde va trebui sa isi asume responsabilitatea pentru faptele sale si pentru ceea ce urmeaza dupa acestea.

Tag-uri:
Trimite prin e-mail

2 comentarii

  1. Pretty! This was a really wonderful post.
    Thanks for providing this information.

  2. Thank you for sharing this A young man constrained from the purpose of view of freedom will unleash himself at some point. Therefore, he needs fun activities with other friends. All you’ve got to try to to is about certain limits. If he wants to travel to a concert, ask him to try to to something to prove that he understands what’s being offered to him and is willing to supply something reciprocally .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *