Experiente personale

Cum am ajutat-o pe fiica mea sa le faca fata fetelor rele de la scoala

Toti parintii isi doresc sa-si creasca copiii intr-o lume minunata, lipsita de rautate, insa rautatile celorlalti copii sunt inevitabile, mai ales intre fete. Fie ca este vorba despre despre invidie, afirmare sau pur si simplu rautate, unii copii, baieti sau fete, nu se pot abtine din a le face rau celorlalti.

Iulia, a venit suparata de la scoala intr-o zi, spunandu-mi cu lacrimi in ochi ca nu mai vrea sa mearga la scoala niciodata. Am incercat sa o linistesc si sa-i spun ca orice s-ar fi intamplat, nu are cum sa nu se rezolve.

In prima faza credeam ca este vorba despre o nota proasta si ii este teama ca o voi certa pentru ca nu a reusit sa obtina nota maxima.

Ar fi fost bine sa fie asta, insa mi-a spus ca fetele de la scoala rad de ea de ceva timp, iar ea nu mai suporta. Mi-a spus ca a incercat sa nu mai greseasca nimic in clasa, sa se imbrace cat mai bine, conform cu tendintele, sa isi aranjeze parul in fel si chip, sa nu mai vorbeasca cu colegii ei „tocilari” si care de altfel ii sunt si prieteni buni, doar pentru a incerca cumva sa le multumeasca pe aceste fete, insa fara niciun rezultat. Mi-a spus ca se leaga de orice lucru minor pentru a o face sa se simta prost si inferioara lor si ii pun chiar si porecle, pe care nu a vrut sa mi le spuna. Mi-a mai spus si ca nu vrea neaparat sa le fie pe plac, ci vrea doar sa se opreasca din a mai fi rautacioase cu ea.

Mi-a amintit si de ceea ce patise Andrei la scoala cu baietii care nu-l lasau in pace si mi-a spus: „Daca si Andrei a avut probleme asemanatoare, inseamna ca e ceva in neregula cu noi, asa-i? Facem noi ceva gresit.”

Atunci mi-am dat seama ca asta e primul lucru pe care il cred copiii atunci cand sunt implicati in astfel de situatii, insa este total gresit si mult mai grav decat imi imaginam eu.

Primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost ca trebuie sa-i validez sentimentele si ca trebuie sa o fac sa aiba mai multa incredere in ea, sa aiba puterea de a depasi cu bine toate rautatile fetelor.

I-am spus ca stiu cum se simte si ca nu sunte deloc placut, gandindu-ma ca astfel va fi constienta de faptul ca ii sunt alaturi, ca o iubesc si ca stiu exact prin ce trece. I-am reamintit cat de speciala este si cat de mult inseamna pentru mine, incercand astfel sa o fac sa se concentreze pe punctele sale forte.

I-am explicat ca nu trebuie sa riposteze in niciun fel si sa nu le raspunda in niciun caz rautatilor cu alte rautati pentru ca ea nu este la fel ca ele. Am incercat sa-i explic ca trebuie sa se concentreze pe prietenii ei, pe cei care ii sunt alaturi si care o iubesc si ca ar trebui sa fie in preajma lor mai mult timp cat se afla la scoala.

Daca si fiica ta sau copilul tau se afla in aceasta situatie, sper ca acest articol sa-ti fie util in rezolvarea acestei probleme.

 

 

Tag-uri:
Trimite prin e-mail