Blog

Invatati copiii sa se joace!

M-am decis ca ar fi timpul sa trag un semnal de alarma si, astfel, mi-am facut curaj sa scriu acest articol. Cand spun „Invatati copiii sa se joace” vreau sa exprim faptul ca a-i lasa sa se joace nu mai e suficient. Sigur iti amintesti cum te chemau ai tai in casa de la joaca, iar tu nu voiai sa urci nici in ruptul capului. Toti prietenii tai erau inca acolo; nu voiai nici macar sa mananci de teama ca te-ar putea opri. Pe atunci se ridicau, insa, cateva glasuri care spuneau „lasati copiii sa se joace”.

Copiii ce se joaca fara a se juca

Inutil sa spun ca, la momentul actual, copiii nu mai stiu sa se joace. Jocul a devenit, pe nesimtite, un prag tehnologizat al spiritului ludic. Aici ma refer la jocurile de pe calculator sau orice alt tip de device, indiferent de gradul de violenta pe care vrea sa il expuna. Ideea ar fi ca nu conteaza neaparat cat de mult iti dezvolta o anumita latura cognitiva un anumit joc. Conteaza ca nu mai avem copii practici. Nu mai exista generatii ce iubesc sa alerge, sa oboseasca, sa zburde, sa se murdareasca, sa se expuna caldurii, frigului, drumetiilor etc..

Cine este vinovatul?

Nu am de gand sa mai caut scuze. Vinovatii suntem noi, parintii, pentru ca nu constientizam adevarul: in zilele noastre, a-ti lasa copilul sa se joace nu mai este suficient. Trebuie sa il inveti sa se joace. Lasa-l afara inconjurat de o gloata de kinderi ce stau cu tabletele in mana si vei vedea ce se intampla. In cateva minute va constata ca si el vrea sa se joace la fel. Copilul imita, nu aplica ceea ce aude. Inconjurat de micuti ce urmeaza un exemplu negativ, nu va mai prinde gustul copilariei si, deci, nu va apuca sa simta placerea de a se juca. Responsabil de acest lucru esti tu, parintele lui. Joaca-te cu el. Invata-l ce este jocul, invata-l cat mai multe jocuri, cat mai simple, cat mai complicate, interactive, de strategie, de orice tip. Invata-l sa simta placerea pe care o simteai tu cand erai de varsta lui. Arata-i calea catre un univers ludic pe care nu trebuie sa il dam uitarii. Cititul si matematica nu sunt singurele lucruri pe care trebuie sa il inveti. Educa-l sa se joace, educa-l sa fie fericit.

Tag-uri:
Trimite prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *