BlogCrese

Ce sunt tichetele de cresa si cine poate beneficia de acestea?

tichetele de cresa

Parintii sau tutorii, pot sa primeasca ajutor din partea statului (mai exact suma de 440RON), privind cresterea si educarea copiilor prin tichetele de cresa sau tichetele cadou, potrivit Legii nr. 93/1996, aprobata prin Hotarare de Guvern.

Astfel ca, cei care au copii cu varste cuprinse intre 0-3 ani, pot beneficia, lunar, de tichetele de cresa in valoare de 440 de lei, acordate de catre angajator, doar daca nu se afla in concediu de odihna si nu beneficiaza de indemnizatia primite pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv pana la 3 ani, in cazul copiilor cu handicap.

Prin urmare, indemnizatia de crestere a copilului se acorda pana la varsta de 2, respectiv 3 ani. Dupa aceasta varsta, majoritatea copiilor sunt inscrisi la crese si gradinite. Acordarea acesor tichete se face catre parintii care nu mai primesc indemnizatia  si nu se afla in concediu, dovedind acest fapt prin inscrierea la unitatea educationala aleasa.

Valoarea tichetelor de cresa se cumuleaza cu alocatia de stat?

Raspunsul este DA.

Este bine de stiut ca potrivit Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, tichetele de cresa se cumuleaza cu alocatia, dar si cu stimulentul care se acorda la reluarea activitatii, conform dispozitiilor din OUG nr. 148/2005.

Beneficiarii tichetelor de cresa:

  • Parinti
  • Tutori
  • Cel caruia i s-au incredintat copiii, atat spre crestere si educare, cat si in plasament familial

Tichetele de cresa se acorda la cerere, iar in cazul celor care au copii in plasament, se elibereaza pe baza livretului de familie.

Acte necesare:

  • cerere pentru acordarea tichetelor de cresa
  • actul doveditor eliberat de cresa sau, dupa caz, unitatea educationala la care este inscris copilul
  • declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte sau, dupa caz, tutorele nu beneficiaza de tichete de cresa
  • declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte nu beneficiaza de concediul si indemnizatia care se acorda pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare
  • livretul de familie eliberat potrivit Hotararii Guvernului nr. 495/1997 privind continutul, eliberarea si actualizarea livretului de familie, cu modificarile ulterioare. In situatia in care nu a fost eliberat livretul de familie, cererea va fi insotita de copia certificatului de nastere al copilului sau a extrasului de nastere. In cazul in care s-a prezentat extrasul de nastere, beneficiarul tichetelor de cresa are obligatia ca in termen de 30 de zile de la eliberarea certificatului de nastere sa depuna copia acestuia la angajator.

Dupa cum ati citit anterior, toate aceste acte se depun la angajator, si acesta va stabili daca intrunesc  conditiile legale.

Imi doresc ca aceste informatii sa va fie de ajutor si daca avet intrebari, sa stiti ca va raspund cu mare drag.

Tag-uri:
Trimite prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *